Nedjelja, 4 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Desktop kompjuter je najbolji odabir za gaming

Kućište i matična ploča

Osnovne stvari koje sadrži svaki desktop kompjuter su kućište i matična ploča. Kućište je doma za sve dijelove računala, a matična je osnova za njihovo povezivanje i mogućnost rada. Iako predstavljaju glavne stvari koje morate kupiti, najbolje ih je birati posljednje, jer ćete tako znati da matična odgovara za sve komponente koje ste odabrali i nećete se ograničavati prilikom odabira.

 Ista stvar je i s kućištem, koje zbog veličine mora biti birano posljednje, da biste bili sigurni da će sve komponente stati u njega.  Uz kućište morate kupiti i neke druge komponente, poput mrežne kartice i hlađenja.

Procesor računala

Procesor možemo nazvati mozgom računala koji je zadužen za brzu obradu podataka. Svako desktop računalo mora imati procesor i bez njega je nemoguć rad. Njegova zadaća je obrada svih podataka u računalu, a o brzini računala ovisi koliko ima jezgri i kolika je snaga svake jezgre. Imajte na umu da birate što više jezgri, jer će se tako obavljati raspodjela posla i računalo će raditi brže. 

Primjerice, ako ste do sada u računalu imali klasični HDD te ste primijetili da ono polako počinje blokirati, tada možete njegovom zamjenom poboljšati rad računala.

SSD diskovi

Hard disk je zastarjela opcija jer je spor u radu i ujedno mu je vijek trajanja znatno kraći. Upravo zbog toga su SSD diskovi u kratko vrijeme postali glavna komponenta za pohranu podataka na računalima. Glavne prednosti u odnosu na tvrdi disk su:

  • Brz rad računala
  • Brzina prijenosa podataka
  • Dulji vijek trajanja komponente
YouTube video

Primjerice, ako ste do sada u računalu imali klasični HDD te ste primijetili da ono polako počinje blokirati, tada možete njegovom zamjenom poboljšati rad računala. SSD diskovi će puno brže učitavati programe i podatke, a ujedno i sam sustav računala, što doprinosi bržem radu.

Slični postovi: