Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Drastičan rast vrijednosti Bitcoina

Jedan od fenomena za koji ste vjerojatno čuli je bitcoin. Riječ je zapravo o posebnoj digitalnoj valuti koju su kasnije prozvali kriptovalutom. Osim činjenice da nije vezan niti uz jednu drugu valutu niti da postoji neka posebna organizacija koja ga kontrolira, postao je popularan po drastičnom rastu vrijednosti. Internet je danas prepun tekstova o bitcoinu, o tome kako kupiti bitcoin, kako ga prodati i slično. A njegov drastičan rast vrijednosti zagolicao je maštu mnogih.

Rast vrijednosti

Ako ste 2009.g., kada je bitcoin nastao, pročitali neki članak o tome kako kupiti bitcoin, ako ste ga kupili i ostavili do današnjeg dana, danas ga možete prodati za ogroman novac. Naime, kada se pojavio, nije vrijedio gotovo ništa, odnosno bila je riječ o svega par centi. Interes za bitcoin je polako rastao i kada su se u tu priču uključili mediji, cijena je polako počela rasti i već 2011.g. je bitcoin dosegao cijenu od 1 dolara. Krenuo je još veći interes, članci vezani uz to kako kupiti bitcoin su postajali iznimno popularni i mnogi su tada uložili u bitcoin. Cijena je u 2 mjeseca skočila na čak 30 dolara, ali je nakon nekoliko mjeseci pala opet na 2 dolara.

YouTube video

Daljnja volatilnost i rast bitcoina

Tada se već mogla primijetiti iznimna volatilnost bitcoina i mnogi nisu bili spremni prihvatiti taj rizik pa nisu htjeli ulagati u tako nestabilnu valutu. 2013. g. također se dogodio veliki rast i pad, prvi put kada je skočio na 250 dolara i pao na oko 50 dolara te krajem iste godine kada je narastao na čak 1000 dolara i ponovo drastično pao. Cijena je tijekom idućih godina pomalo rasta, a najveći rast dogodio se 2017.g. kada je cijena u jednom trenutku dosegla nevjerojatnih 18 000 dolara.

Glavna tema je ponovo postala kako kupiti bitcoin, no sada kada je dosegao tako visoku razinu, mnogi se s pravom pitaju je li riječ o još jednom balonu koji bi mogao eksplodirati. Na to pitanje nitko ne može dati točan odgovor. Oni koji su već uložili se nadaju da će se njegov rast i dalje nastaviti, dok se mnogi boje ulaganja nakon ovolikog drastičnog rasta.

U svakom slučaju, ako i planirate uložiti i kupiti bitcoine, neka to bude novac koji ste spremni i izgubiti. Nikako ne biste trebali ulagati novac koji vam je neophodan za život jer nitko vam ne može garantirati da će bitcoin nastaviti s rastom. Stoga, budite oprezni prilikom ulaganja u kupovinu bitcoina.

Slični postovi: