Nedjelja, 3 ožujkaStranica o Hrvatski
Shadow

Jednostavan proces za detaljniji uvid u menstrualni ciklus

Planirate li trudnoću, ili pak želite smanjiti mogućnost za neželjenom trudnoćom, onda je računanje plodnih dana jedan od zgodnih načina za praćenje plodnosti tijekom mjeseca. Za računanje ovulacije nije vam zapravo potreban nikakav specijalan dodatak, aplikacija niti neko posebno znanje. Dovoljno je samo imati uvid u posljednjih nekoliko menstrualnih ciklusa, za što vam može poslužiti i običan kalendar. 

Uz računanje ovulacije, kada se radi o prevenciji trudnoće, ipak se dobro poslužiti i dodatnim kontracepcijskim sredstvima, a još detaljniji uvid u menstrualni ciklus i veću preciznost možete imati uz dodatne ovulacijske testove.

Ciklus mjesečnice

Prije no što krenete u računanje ovulacije, dobro je da se upoznate s menstrualnim ciklusom i svim njegovim dijelovima. Menstrualni ciklus počinje prvim danom mjesečnice te završava zadnjim danom prije iduće mjesečnice. Prva faza menstrualnog ciklusa je folikularna faza, koja traje od prilike 11 dana. Počinje menstrualnim krvarenjem, a u tijeku te faze tijelo se priprema za izbacivanje nove jajne stanice. Ova faza završava ovulacijom. 

Na kraju, tu je zadnja, luteinska faza, u kojoj se tkivo stijenke folikula napuni krvlju i razgrađuje, dok pad produkcije estrogena i progesterona uzrokuje menstrualno krvarenje. Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa za vrijeme kojega je žena plodna, jer se iz jajnika izbacuju jajne stanice.

Prividno jednostavna računica za računanje plodnih dana

Računanje plodnih dana prividno je jednostavan proces, jer većina izvora tvrdi kako se ovulacija dešava dan nakon početka ciklusa, što znači da su plodni dani od 12 pa sve do 16 dana ciklusa. Ipak, ova računica vrijedi samo za cikluse koji traju točno 28 dana, a s obzirom da je normalno trajanje menstrualnog ciklusa od 21 pa sve do 35 dana, ovakav izračun nije primjenjiv na sve slučajeve. 

Faza pripreme, odnosno folikularna faza, može trajati od dva do tri tjedna, pa stoga računanje ovulacije ponajviše ovisi o tome koliko je dugačak vaš ciklus. Luteinska faza pak uvijek traje 14 dana nakon ovulacije, a traje do zadnjeg dana prije početka nove menstruacije, pa je vrijeme ovulacije poprilično precizno moguće izračunati za prijašnje cikluse.

Kalendarsko računanje ovulacije

Kalendarsko računanje ovulacije moguće je samo na temelju podataka iz prijašnjih ciklusa. Stoga je potrebno imati menstruacijski kalendar u kojemu je zabilježeno barem zadnjih 6 mjeseci. Točan dan ovulacije nemoguće je izračunati samo na temelju podataka iz kalendara, a važno je imati na umu i da ovakvo računanje ovulacije funkcionira samo ako imate veoma pravilne cikluse.

YouTube video

Kalendarskim računanjem mogu se računati plodni dani, i to tako da u obzir uzmete najkraći ciklus u zadnjih šest mjeseci i za njega odredite ovulaciju i oduzmete joj tri dana. Nakon toga pronađete najdulji ciklus u zadnjih šest mjeseci, odredite ovulaciju i dodate joj tri dana.  Period koji ste dobili je kalendarski izračunat period plodnih dana. Na primjer, ako je najkraći ciklus trajao 28 dana, onda je ovulacija bila 14. dana – kada oduzmemo 3 dana, to je 11. dan. Ako je najdulji ciklus trajao 31 dan, onda je ovulacija nastupila 17. dana – kada dodamo tri dana, to je 20. dan. To znači da su vaši plodni dani negdje između 11. i 17. dana ciklusa.

Druge metode za računanje ovulacije

Iz navedenog primjera moguće je vidjeti kako je kalendarsko računanje plodnih dana veoma neprecizno i daje vam samo okvirnu informaciju, dok je računanje ovulacije gotovo pa nemoguće. Ipak, osim kalendarske, postoje i druge metode računanja ovulacije koje će vam pomoći točnije izračunati ovulaciju: 

  • Mjerenje bazalne temperature – mjeri se svako jutro kroz nekoliko ciklusa i pomoći će vam točno odrediti kada je ovulacija prošla, jer se bazalna temperatura tijela naglo diže nakon ovulacije. 
  • Bilingusova ovulacijska metoda – metoda prepoznavanja plodne sluzi
  • LH test – testira razinu lutenizirajućeg hormona u urinu (ako su razine niske, test će prikazati minus, no ako su povišene test će biti pozitivan što znači da je u tijeku ovulacija)

Računanje plodnih dana

Točan dan ovulacije moguće je sa potpunom sigurnošću odrediti samo za prošle menstrualne cikluse. Ipak, računanje plodnih dana otvara nešto veći okvir, pa ga je samim time lakše i izračunati. U plodne dane ubrajamo ovulaciju, te dva do tri dana prije i nakon nje. 

Ovulacija je dan na koji se jajna stanica izbacuje, no s obzirom na to da sperma u maternici može preživjeti i nekoliko dana, plodni dani za ženu traju duže od same ovulacije, što treba uzeti u obzir kod računanja plodnih dana. 

Slični postovi: